Navigatiesystemen

Onze navigatiesystemen

De wereld ontdekken met auto, camper, vrachtwagen, motor of fiets? AST heeft het juiste navigatiesysteem voor jou om de wereld te ontdekken, of in ieder geval niet te verdwalen.

Waar moet je op letten als je een navigatiesysteem wilt kopen?

  • Soort navigatiesysteem
  • Voor welk voertuig wil ik de navigatie gebruiken
  • Kaartmateriaal en kaartupdates
  • Verkeersinformatie
  • Extra functies naast navigeren

Soorten navigatiesysteem

Er bestaan diverse manieren om te navigeren met allemaal een eigen voordeel. AST heeft alle navigatiesystemen in haar assortiment om jou de juiste keuze te laten maken wat het best bij je past.

Portable navigatie

Ofwel losse navigatiesystemen, ook wel portable genoemd, zijn er in vele soorten en maten. De goedkope modellen hebben de basis van navigeren zonder extra functies. Daarnaast zijn er verschillende formaten losse navigatie, variërend van 5 tot bijna 7 inch scherm.

Pluspunten portable navigatie

  • In meerdere voertuigen te gebruiken
  • Thuis kun je de route alvast instellen welke je wilt rijden

Minpunten portable navigatie

  • Minder extra functie ten opzichte van de inbouwnavigatie

Vaste navigatie

Ofwel, inbouw navigatie zijn navigatiesystemen welke vast in je auto zitten ingebouwd. Koop je een nieuwe auto dan is dit tegenwoordig vaak een optie. Zit deze er nog niet in dan kun je deze bij AST in diverse merken achteraf in laten bouwen. Het grote voordeel ten opzichte van de losse navigatie is dat deze veel extra opties heeft zoals radio, bluetooth carkit en camera aansluiting. Daarnaast heb je geen losse draden in je voertuig hebt, en de stem gaat via de speakers.

Pluspunten vaste navigatie

  • Je vergeet hem niet mee te nemen
  • Veel extra's bij het systeem naast navigeren
  • Geen losse draden
  • Stem via de auto speakers

Minpunten vaste navigatie

  • Prijziger dan losse navigatie

Smartphone

Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, en gebruiken veel mensen deze als navigatiesysteem. Waar geen rekening mee gehouden wordt is dat het flink wat mobiele data kan kosten. Als alternatief kun je de kaarten downloaden op de telefoon, maar dit kost veel geheugencapaciteit.

Pluspunten smartphone navigatie

  • Meest mobiele navigatie die er is
  • Makkelijk wisselen van app voor navigeren

Minpunten smartphone navigatie

  • Veel verbruik van mobiele data
  • Veel verbruik van geheugen bij downloaden kaarten

Voor welk voertuig wil ik de navigatie gebruiken

Wanneer je een navigatie gaat kopen is het belangrijk te weten waar deze voor gebruikt gaat worden.

Autonavigatie

De software is uitgerust voor automobilisten. En dus ook uitgerust met extra locaties voor de automobilist. Denk aan tankstations en restaurants.

Camper/Trucknavigatie

Voor deze navigatie zijn er een aantal functies toegevoegd. Door de grootte van deze voertuigen is er rekening gehouden met speciale routes welke afgestemd zijn op de afmetingen, het gewicht en de snelheid van je voertuig. Voer je de afmetingen in van je camper of vrachtwagen dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan zoals te smalle straten of te lage viaducten. Daarnaast kun je makkelijk camperplaatsen of truck-stops opzoeken. Deze zijn in de navigatie verwerkt.

Motornavigatie

Voor deze navigatie is speciaal gedacht aan de motorrijder bij de ontwikkeling. Zo kun je makkelijk de headset aansluiten om de stem onder de helm goed te horen en het navigatiesysteem zelf is weersbestendiger. Deze kan rustig tegen een dikke regenbui. Er is ook rekening gehouden met het touchscreen dat de motorrijder met handschoenen deze kan bedienen.

Andere aandachtspunten

Bij de aanschaf van een navigatiesysteem is het ook belangrijk om op punten als kaartmateriaal, verkeersinformatie en extra functies van het systeem te letten.

Kaartmateriaal

Standaard staat er op het navigatiesysteem een bepaalde regio. Wanneer je alleen in Nederland rijdt dan heb je voldoende aan West-Europa. Ga je met vakantie verder Europa in, dan zijn de kaarten van heel Europa handig. Bedenk echter wel dat hoe meer en uitgebreider de kaarten, des te duurder het navigatiesysteem wordt.

Een tijd na de aanschaf kloppen de kaarten niet meer met de werkelijkheid. Denk aan nieuwe wegen of extra tankstations. Dan is het tijd voor een update van uw kaarten. De meeste navigatiesystemen zijn tegenwoordig voorzien van gratis kaartupdates. Let bij de aanschaf erop dat er M, LM of LMT bij het typenummer staat. Deze staan voor de gratis kaartupdates gedurende de levensduur van het apparaat. Goedkopere systemen zijn vaak niet voorzien van gratis updates, maar dat heeft als gevolg dat het systeem na een paar jaar weggegooid kan worden.

Verkeersinformatie

Om op de hoogte te blijven van de verkeersdrukte, files en andere informatie is het navigatiesysteem voorzien van TMC (Traffic Message Channel), DAB+ of mobiel internet. Via DAB+ is de modernste en snelste techniek welke ook nog eens de meeste informatie kan geven. DAB+ is een extra optie welke vaak duurder is dan een systeem met TMC. Beide technieken zijn gratis en hoeven niet extra betaald te worden als dienst. Dit is vaak bij speciale apps die met mobiel navigeren gebruikt worden wel het geval.

Extra functies naast navigeren

Bel je naast het navigeren ook veel in de auto? Kijk dan naar een navigatiesysteem met Bluetooth. Nadat je de telefoon met het navigatiesysteem hebt verbonden kun je meteen handsfree bellen. Een andere ingebouwde functie is een dashcam. Hierdoor is het mogelijk om vast te leggen wat er gebeurt op de weg. Je kunt de camera continu laten filmen of juist alleen de beelden op laten slaan na een botsing.

Wanneer je kiest voor een ingebouwde navigatie heb je veel meer extra functies. De ingebouwde navigatiesysteem is vaak tevens een radio en bluetooth carkit. En daarnaast kun je met de ingebouwde camera ook extra functies inbouwen waarvoor je het scherm gebruikt zoals een achteruitrijcamera.