Velgen

Onze velgen

Velgen zijn een accessoire aan je auto die een auto helemaal af kan maken. Of het nou een elegante of juist sportieve velg is, het belangrijkste is dat ze passen bij de bestuurder en de auto. Door het brede scala aan velgen bij AST, is er voor ieder wat wils. En wil je alleen staal? Ook geen probleem, dat bieden we ook in alle maten.

Staal of Lichtmetaal

Kiezen voor staal of lichtmetaal is echt een persoonlijke keuze. Je geeft je auto meer elegantie, sportiviteit en uitstraling bij de keuze naar lichtmetalen velgen. Het is een design product waarmee je je onderscheid van de rest. Stalen velgen worden veelal gekozen omdat ze onderhoudsvrij zijn ten opzichte van lichtmetalen velgen. Ze hebben een neutrale uitstraling en worden dan ook vaak afgewerkt met wieldoppen. In de winter wordt vaker gekozen voor stalen velgen, omdat men bang is dat het pekel op straat de lichtmetalen velgen aan tast. Dit is niet nodig.

Lichtmetalen velgen zijn opgewassen tegen winterse omstandigheden. De uitzondering is alleen de gepolijste velgen. Een voordeel van zowel in de winter als in de zomer op lichtmetalen velgen rijden zijn de brandstofkosten. Daarnaast wordt bij lichtmetalen velgen de warmte beter afgevoerd. Lichtmetalen velgen zijn een stuk lichter dan stalen velgen, waardoor je bespaart op de brandstofkosten. Het prijsverschil is tegenwoordig minimaal tussen stalen velgen en lichtmetalen velgen. In sommige gevallen zijn lichtmetalen velgen zelfs nog goedkoper dan stalen velgen.

Door het grote assortiment velgen, zowel staal als lichtmetaal, bij AST zul je altijd een keuze kunnen maken om tot de juiste look voor jouw auto te komen. Ze adviseren je welke velg het beste bij jouw auto past en monteren deze ook voor je onder je auto.

Welke maat

Wanneer je nieuwe velgen onder je auto wilt, dan is het kiezen van de maat erg belangrijk. Wil je groter dan wat je nu hebt dan is het belangrijk om te weten wat de maat nu is. Je kunt dan in veel gevallen 2 maten groter kiezen dan wat er origineel op zit. Dus heb je nu 16 inch, dan kun je naar 18 inch. Ga je nog groter dan wordt de band die er op komt ook groter, maar ook vaak platter. Dit gaat te koste van je rijcomfort. Je zult dan elke oneffenheid in het wegdek voelen tijdens het rijden.

AST kan je goed adviseren welke velgen en bandenmaat je nodig bent om het rijcomfort te behouden.

1. Velgmaat

Velgen hebben diverse afmetingen welke de velgmaat genoemd wordt. Allereerst heeft een velg een aantal gaten waardoor de bouten gaan om te velg vast te zetten. De meeste auto’s hebben 4 of 5 gaten in de velg, waardoor de bouten heen gaan. Exclusievere of grotere auto’s hebben soms meer dan 5 gaten.

2. Steekmaat

Dan heb je nog de steekmaat, dit is de afstand tussen de gaten in de velg welke voor de bevestiging bedoeld zijn. Deze zijn op te meten door bijvoorbeeld bij een 4-gaats velg de afstand te meten tussen de twee overliggende gaten. De steekmaat wordt aangeduid met het aantal gaten en de afstand tussen de gaten, bijvoorbeeld 4x100. Deze velg heeft 4 gaten en de afstand tussen de gaten is 100 mm.

3. Velgdiameter

De velgdiameter wordt aangeduid met inches. 1 inch = 2.54cm. Door de buitenkant te meten van de velg, gemeten vanaf het midden meet je het aantal centimeters. Deze deel je door 2.54 cm en je hebt het aantal inches voor je velg. Meet je bijvoorbeeld 40.64 cm, dan is de velg 40.64 / 2.54 = 16 inch

4. ET-waarde

De ET-waarde bij een velg betekent hoe ver de velg naar binnen of naar buiten steekt ten opzichte van de wielkast. De ET=waarde wordt berekend door middel van de afstand vanaf het midden van de velg tot aan het bevestigingspunt. De ET-waarde wordt in mm weergegeven. Een velg met een ET-waarde van 25 komt meer naar buiten dan een velg met een ET-waarde van 40.

Wil je nieuwe velgen, let er dan op dat je een afwijking van maximaal 5 mm aanhoud ten opzichte van de originele velgen. Is de afwijking groter dan kan dit leiden tot een andere wegligging en kunnen de wielen de wielkasten raken.

5. Naafdiameter

De naafdiameter, ook wel naafgat genoemd, is de uitsparing welke bedoeld is voor de as van de auto. Belangrijk is dat deze nauwkeurig past. Wanneer van een andere velg de diameter kleiner is, dan past de velg niet op de auto. Wanneer het gat groter is dan kan dit opgelost worden met centreerringen. Deze vullen de ruimte tussen de naaf en het naafgat op.

6. J-maat

Dan is er nog de J-maat. Dit is de breedte van de velg. En officieel is dit een aanduiding van 1 inch, oftewel 1 J betekend 1 inch. De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden, binnen en buitenrand. De J-waarde is belangrijk om te bepalen of de maat van de band op de velg kan. De band moet altijd breder zijn dan de velg, en dit kan tussen de 10 en 30 mm zijn.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een velg met J-waarde van 7, ofwel 7 J.
7 J = 7 inch = 7 x 2.54 = 17.8 cm = 178 mm

Minimaal 10 mm erbij kom je op 188 = 195 brede band
Maximaal 30 mm erbij kom je op 208 = 205 brede band

Onze service

AST adviseert je graag welke velgenmaat je het beste kunt nemen om het rijcomfort te behouden maar wel een mooie elegante of sportieve velg onder je auto te hebben. Daarnaast monteert AST de velgen en banden professioneel onder auto, bus of ander voertuig.

Neem contact op

Aanhanger of Caravan velgen

Bij AST kunt u ook lichtmetalen velgen krijgen voor uw caravan of aanhanger. Deze velgen zijn specifiek voor caravans en trailers en hebben een draagvermogen van 1.000 kg per wiel! Er zijn types verkrijgbaar in zowel chroomlook als black matt polish, en in de maten 14 en 15 inch. Zo geeft u uw caravan of aanhanger net een beetje meer looks dan standaard.