Airco

Onze airco's

Op vakantie naar een warm land met de camper of caravan, dan is airco geen overbodige luxe. De verfrissende en koele lucht zorgt voor extra comfort. Wil je airco in laten bouwen in de camper of caravan, maar je weet niet welke? Laat je adviseren bij AST voor de beste mogelijkheden voor jouw camper of caravan. Zij helpen je kiezen voor de ideale unit voor je voertuig.

Grootte van de camper, caravan, of buscamper
Niet alle voertuigen kunnen alle soorten airco gemonteerd hebben op de plek waar jij wilt. Dan moet er goed gekeken worden naar de grootte van het model. Niet alle units zijn geschikt om een gehele ruimte te koelen. De lengte van je voertuig is van invloed maar ook de grootte van de interieurruimte is van belang bij het maken van de keuze. AST kan u goed adviseren welke unit u nodig heeft, en kan zelfs adviseren om meer dan 1 unit te plaatsen om het juiste comfort te krijgen.

Dakunit of onder-de-bank-unit?

Er zijn twee soorten airco’s, namelijk de dakunit voor installatie boven op het dak, of een onder-de-bank-unit voor installatie onder de bank of in de opbergruimte. Kijk hieronder voor meer informatie:

Dakairco

Om een dakairco te plaatsen moet het dak vlak zijn, en er moet voldoende ruimte tussen de andere apparaten zitten. De dakairco wordt over het dakraam geplaatst van de camper of caravan.

Punten om over na te denken bij dak airco inbouwen van de camper of caravan:

  • Door de installatie op het dak mis je geen waardevolle opbergruimte
  • Dakairco wordt geplaatst op het dakraam, en hierdoor ga je veel lichtinval missen. Je zou hierbij nog kunnen kiezen voor dakairco met geïntegreerd raam
  • Verwarming functie: door het opstijgen van warme lucht zijn dakairco’s niet goed gepositioneerd om de verwarming goed te laten functioneren.
  • Hoewel nieuwere dakairco’s veel stiller en efficiënter zijn dan oudere modellen maken zij vaak toch nog een hinderlijk geluid. Dit kan, omdat het geluid buiten te horen is, door de buren op de camping als irritant worden ervaren.

Onder-de-bank-airco

Een onder-de-bank-airco bevind zich in het voertuig, onder de bank of in een opbergruimte. Dit is een goede oplossing wanneer de camper of caravan geen plek heeft op het dak of een gebogen dak heeft.

Punten om over na te denken bij onder-de-bank-airco inbouwen van de camper of caravan:

  • Je mist opbergruimte door het plaatsen van de unit in de camper of caravan
  • Je houdt wel het licht door het dakraam
  • Door de verdeling via de luchtkanalen is er een brede verdeling en koele lucht in meerdere ruimtes
  • Verwarming functie: door de lage positie maakt onder-de-bank-airco zich effectief voor het verwarmen van de ruimte. Let wel op dat het vermogen om de ruimte te verwarmen bij buitentemperatuur onder vriespunt niet voldoende is. Hiervoor is er speciale verwarming in te bouwen in je camper of caravan.

Welke airco koelt het snelst?

Hoe snel een airco koelt is afhankelijk van het koelvermogen. Deze eigenschap wordt aangeduid met British Termal Units per uur, oftewel BTU/u. Wilt u een zo snel mogelijk koele ruimte, kies dan voor een unit met een hoog koelvermogen.

Hoeveel airco-units ben ik nodig?

Voor campers of caravans die langer zijn dan 8 meter kan het zijn dan je meer dan één airco unit nodig bent om het gehele voertuig te koelen.

Dan is ook de plaats van de unit nog belangrijk of je er meerdere nodig bent. En of je een systeem hebt met of zonder luchtkanalen. Heb je een systeem met luchtkanalen dan kan de koele lucht effectief verspreid worden door de hele camper of caravan. Heb je geen systeem met luchtkanalen dan is de verspreiding moeilijker, en kan het zijn dat we bij AST je gaan adviseren om meerder units te plaatsen voor het gewenste koele effect.

Stilstaan of rijden?

Wil je de airco tijdens het rijden ook gebruiken dan maakt een speciale kit het mogelijk om de spanning te houden van de 12V accu van het voertuig. Hierdoor kun je de airco ook aan laten staan tijdens het rijden naar je bestemming.

Monteren van airco

Of het gaat om dakairco of onder-de-bank-airco, beide zijn professionele inbouw klussen welke wij adviseren niet zelf te doen. Wanneer bijvoorbeeld de installatie van een dakairco niet goed gaat, dan heb je grote kans dat je lekkage krijgt. Bij AST zijn professionele monteurs met veel ervaring op het gebied van inbouw van airco in campers of caravans. Laat u dus niet alleen bij AST adviseren, maar laat hen de inbouw ook doen voor u. Dan kunt u daarna zorgeloos op vakantie met uw camper of caravan.