Trekhaak

Een trekhaak aanschaffen

Aanhangers, fietsendragers, caravans zijn allemaal objecten die we achter onze auto hangen. Sommigen met regelmaat, en anderen af en toe. Je hebt een nieuwe auto maar er zit nog geen trekhaak op. Waar moet je dan op letten wanneer je een trekhaak aan wilt schaffen?

Kan er een trekhaak op mijn auto?
Voor de meeste auto’s is er minimaal een vaste trekhaak beschikbaar. Helaas geldt dit nog niet voor de elektrische en hybride voertuigen. Enkele auto’s mogen wel dragen maar niet trekken. Hiervoor zijn speciale trekhaken om een fietsendrager op te monteren.
Heb je een exclusieve of klassieke auto vraag dan ook eerst even wat de mogelijkheden zijn voor het monteren van trekhaak. AST kan je een goed advies geven over de juiste oplossing voor jou voertuig.

Vraag ons advies

Waar op letten bij aanschaf trekhaak?

 • Kan er een trekhaak op mijn auto?
 • Type trekhaken
 • Welke kabelset is geschikt?

Trekhaak monteren

Je kunt een trekhaak zelf monteren. Echter adviseren wij dit niet. Het is een complexe montage welke goed moet gebeuren. Daarnaast vervalt bij het zelf monteren van trekhaak na 12 maanden de garantie op de materialen. Mocht er een ongeluk of schade zijn aan de trekhaak door montage dan heb je sowieso geen garantie. Weet dus waar je aan begint.

Gecertificeerd inbouwpartner

AST is een door de fabrikant aangestelde professionele inbouwpartner voor het monteren van trekhaken en heeft hier jaren ervaring in. Laat jij je trekhaak monteren bij AST, dan heb je op zowel de trekhaak montage als op de materialen 5 jaar garantie na de vermelde inbouwdatum.

Trekhaak monteren

Type trekhaken

Er zijn diverse types trekhaken met allen eigen specificaties:

Vaste trekhaak

De meest beschikbare maar ook gebruikte is de bekende vaste trekhaak. Ga je veelvuldig gebruik maken van de trekhaak, kies dan voor de vaste trekhaak. Deze gaat een autoleven lang mee en is geschikt voor elke fietsendrager, caravan of trailer.

Voordelen vaste trekhaak:

 • Minst dure trekhaak in aanschaf
 • Gaat een autoleven lang mee
 • Is altijd beschikbaar, hoeft niet geplaatst te worden bij gebruik

Afneembare trekhaak

De afneembare trekhaak is een oplossing die eenvoudig ontkoppeld kan worden wanneer deze niet gebruikt wordt. Voordeel is dat de trekhaak niet zichtbaar is als deze niet gebruikt wordt, en dus niet het design van de auto beïnvloed.

Voordelen afneembare trekhaak:

 • Afneembaar
 • Kogel eenvoudig te plaatsen
 • Design auto blijft zelfde als de trekhaak niet gebruikt wordt
 • Zelfde kracht als de vaste trekhaak

Wegdraaibare trekhaak

Je gaat de trekhaak regelmatig gebruiken, maar vind het design van je auto ook belangrijk. Dan is de wegdraaibare trekhaak een goed optie voor jou. Met een simpele handbeweging is de trekhaak klaar voor gebruik. Gebruik je de trekhaak niet dan draai je de trekhaak onder de auto en is het niet meer zichtbaar. Het systeem is niet voor alle auto’s beschikbaar, omdat niet alle auto’s genoeg ruimte achter de bumper hebben om de trekhaak weg te draaien. Informeer bij AST of op jouw auto een wegdraaibare trekhaak gemonteerd kan worden.

Voordelen wegdraaibare trekhaak:

 • Onzichtbaar bij niet gebruiken
 • Wegdraaibaar
 • Onderhoudsvrij
 • Zelfde kracht als vast trekhaak

Fietsendrager trekhaak

Je mag volgens de voorschriften van je auto geen aanhangwagen of caravan trekken, maar wilt wel graag fietsen achterop de auto kunnen zetten. Dat kan met de fietsendrager trekhaak. Met deze trekhaak kun je wel dragen maar niet trekken.

Ga je e-bikes vervoeren houd dan rekening met de maximale kogeldruk van de fietsendrager trekhaak. Deze staat vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Wanneer je de maximale kogeldruk overschrijd zorgt dit voor overmatige belasting van de autovering en heeft het ook een negatieve invloed op de rijeigenschappen en stuurbekrachtiging.

Voordelen fietsendrager trekhaak:

 • Onderhoudsvrij
 • Opbergzak voor kogel
 • Ergonomische draaiknop voor afname
 • Beschikbaar binnen seconden

Flenskogel trekhaak

Heb je een bestelbus, Pick up of chassiscabine? Dan is de flenskogel geschikt. Deze vast trekhaak is gemaakt voor het zware werk. Hij kan aanhangers met en gewicht van meer dan drie ton met gemak trekken. Er zijn drie types: tweegats, viergats- en verlaagde viergatsuitvoering.

Voordelen flenskogel trekhaak:

 • In hoogte verstelbaar
 • Permanent beschikbaar
 • Voor professioneel zwaar gebruik

Welke trekhaak past op mijn auto?

Vind in drie stappen de juiste trekhaak door je kenteken hieronder in te voeren.

Trekhaak bepalen

Welke kabelset is geschikt?

Wanneer je een trekhaak laat monteren moet hier ook een kabelset bij. Deze is om de drager, aanhanger of trailer te voorzien van elektra voor de verlichting.

Er is keuze uit een 7-polige en een 13-polige stekkerdoos. Heb je een caravan met een koelkast, dan moet deze voorzien worden van constante stroom. In dit geval kies je voor 13-polig. De 13-polige stekkerdoos is namelijk voorzien van constante stroom. Heb je dit soort voorzieningen niet nodig, dan wordt er doorgaans gekozen voor 7-polig.

Heb je een 13 polige stekkerdoos, maar heeft bijvoorbeeld je fietsendrager een 7-polige stekker, dan kun je hier een adapter voor kopen bij AST. Dit geldt ook andersom, AST heeft diverse adapters van 7 naar 13-polig en van 13 naar 7-polig.