Autoradio

Onze autoradio's

Een goede auto radio geeft veel plezier tijdens de rit in je auto. Maar hoe kies je nou een goede auto radio? Er is een breed assortiment verkrijgbaar in auto radio’s, waarbij je eerst een aantal keuzes moet maken om tot de juiste radio te komen. AST kan je daar heel goed mee helpen!
We hebben een aantal tips en adviezen voor je op een rij gezet.

Waar let ik op bij de aanschaf van een autoradio:

 • Formaat
 • Signaal
 • Muziekdragers
 • Bluetooth
 • Navigatie
 • RCA Pre-out aansluiting

Welk formaat autoradio is geschikt voor jouw auto?

Er bestaan twee formaten autoradio’s, de 1-DIN en 2-DIN, ook wel enkel en dubbel DIN genoemd. De traditionele auto radio is een 1-DIN, een smal model van afmeting 180x50x150 mm met een smal display en enkele toetsen. De 2 DIN autoradio is dubbel zo hoog, 100 mm, met een groter display.

Wil je een 2-DIN radio, terwijl er nu een 1-DIN in zit. Dan kun je kiezen voor een 1-DIN met klapscherm welke uitschuift tijdens gebruik. Wil je toch een 2-DIN en heb je nu een 1-DIN dan kan dit vaak verholpen worden met panelen. Ditzelfde geldt wanneer je van een 2-DIN gaat naar 1-DIN. AST heeft panelen welke specifiek voor uw auto zijn.

Welk signaal wil je ontvangen?

Normaal luisteren we allemaal via de FM frequentie naar de radio. Maar sinds een paar jaar is ook DAB+ een optie. DAB staat voor digitale radio, welke zorgt voor een kraak- en storingsvrij signaal. Daarnaast heeft DAB+ extra mogelijkheden voor het verzenden en ontvangen van bijvoorbeeld tekst en verkeersinformatie.

Doordat alle zenders de komende tijd vervangen worden door digitale radio zal er over een aantal jaren ook geen FM frequentie meer zijn. Dus is de keuze voor DAB+ een slimme voor de toekomst.DAB+ autoradio’s moeten voorzien worden van een extra antenne, deze is bij AST leverbaar en kan worden ingebouwd zodat deze netjes is weggewerkt in de auto zonder losse kabels.

Voordelen van een DAB+ radio zijn:

 • Groter aanbod aan zenders
 • Grotere dekking, ook voor regionale zenders
 • Geluid is veel scherper, kraak en ruisvrij
 • Gebruiksgemak
 • DAB+ is de toekomst

Welke muziekdrager vind je belangrijk?

Even geen radio via frequentie, maar je eigen muziek? Dan is er nog meer keuze waar je rekening mee kunt houden. Tegenwoordig luisteren we steeds minder CD’s in de auto maar luisteren we steeds meer via USB of een geheugenkaart. Staat je smartphone of MP-3 speler vol met jouw muziek, kies dan voor een bluetooth of AUX-aansluiting. Dan hebben we ook nog de Spotify waarbij we via de smartphone onze eigen playlist luisteren. Dit kan via bluetooth de muziek te streamen.

Radio met Bluetooth

Hou je tijdens het rijden als bestuurder de mobiele telefoon vast dan kan je dat een boete van €240 kosten. Je kunt je smartphone draadloos koppelen aan je autoradio wanneer deze is voorzien van bluetooth. Voor het goed kunnen bellen is er een microfoon nodig om verstaanbaar het gesprek te voeren. In enkele autoradio’s zit de microfoon ingebouwd, en bij andere autoradio’s wordt deze apart bijgeleverd. AST kan deze professioneel inbouwen zodat u goed verstaanbaar handsfree kunt bellen tijdens het rijden.

Autoradio met Navigatie

Wil naast het luisteren van muziek tijdens het rijden ook gebruik maken van de navigatie.
Je kunt dan kiezen voor een externe navigatie of via je smartphone. Maar er zijn ook autoradio’s met een ingebouwd navigatiesysteem. Er is dan keuze uit een ingebouwde navigatie met GPS ontvanger, of radio’s met zonder GPS ontvanger. Hierbij maak je gebruik van je smartphone of een aparte module. Tegenwoordig zijn er voor de smartphones twee verschillende systemen om onder andere de navigatie te gebruiken via de radio. Voor Android is dit Android Auto en voor Apple toestellen is er Apple Carplay.

Apple CarPlay of Android Auto

Apple heeft CarPlay en Google heeft Android auto. Beide systemen kun je gebruiken om het entertainmentsysteem in de auto allerlei acties uit te laten voeren. Denk aan navigatie, berichten versturen en muziek luisteren.

Bij Apple Carplay koppel je je iPhone met minimaal iOS7 met het systeem. Dit kan zowel via een speciale kabel of draadloos met bluetooth. Wanneer je stilstaat kun je dan het auto-entertainmentsysteem gebruiken door grote knoppen in het scherm. Ben je aan het rijd, dan kun je met spraakcommando’s de functies bedienen.

Android Auto is geschikt voor Android telefoons met Android Lollipop 5 en latere versies. Android auto werkt hetzelfde als Apple Carplay. Je sluit het toestel aan en er verschijnt vervolgens een vereenvoudigde interface. Via het scherm of met spraakopdrachten kun je muziek afspelen, berichten versturen via Telegram of Whatsapp en navigeren.

Waar moet ik nog meer op letten?

Zijn de standaard speakers in de auto voldoende? Of wil je toch graag je audiosysteem nog beter laten klinken? Dan ga je naast een nieuwe autoradio ook voor een set nieuwe speakers, versterkers en/of subwoofer.

In dat geval is het aantal RCA Pre-out aansluitingen op je autoradio heel belangrijk. RCA Pre-out aansluitingen koppelen de speakers, versterker en subwoofer aan elkaar voor het juiste geluid. Wil je meerdere accessoires aansluiten let dan op minimaal 2 tot 3 pre-out aansluitingen op je autoradio bij aanschaf.