Een echte winter heeft op zich laten wachten en we gaan richting de lente. Dat betekend langere dagen met meer zonuren. In de lente is er tijdens de spits vaak een laagstaande zon en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om rekening mee te houden.

Rijd voorzichtig
Pas je snelheid aan als je last hebt van een laagstaande zon. Zo kun je beter reageren op plotselinge situaties. De zon kan “weerkaatsen” in je spiegel, dus vergeet niet om over je schouder te kijken bij het wisselen van rijbaan.

Zonnebril op
Leg altijd een zonnebril in de auto. De zon kan uit het niets doorbreken en dan is het handig als je een zonnebril in je handschoenenkastje hebt liggen. Wil je echt een goede bril? Koop er dan een met gepolariseerde glazen. Dat filtert het licht en houdt schitteringen van de zon tegen.

Houd je ruiten schoon
Vuile ruiten belemmeren je zicht en een laagstaande zon maakt dat nog erger. Krassen en vuile plekken vallen meer op. De oplossing: schoonmaken. Dat geldt natuurlijk voor zowel de buiten- als de binnenkant!

Getinte ruiten
Getinte ruiten beschermen ook een beetje tegen de zon. In Nederland zijn er wel strenge regels aangebonden. De lichtdoorlatendheid van de voorruit en de voorste zijruiten moeten minimaal 55% zijn. De achterruit mag wel wat meer worden verduisterd.

Zonneklep
Als je geen zonnebril of getinte ruiten hebt, kun je altijd je zonneklep gebruiken. Deze kan je meestal naar beneden of opzij doen (linkerraam).

Verlichting
Doe bij een laagstaande zon altijd je dimlichten aan. Deze tip verbetert niet jóuw zicht, maar je hebt een grotere kans dat iemand je ziet in deze situatie.