Dashcam, uw betrouwbare ooggetuige

Een dashcam is een soort ‘black box’ voor in je auto. De camera legt alle beelden vast tijdens de autorit. Zo heeft u altijd een betrouwbare ooggetuige bij zich.
De dashcam begint automatisch met filmen wanneer de auto wordt gestart en slaat beelden op. Waardoor beelden die gemaakt zijn in geval van schade ongevallen of andere zaken vastgelegd.

Dit kan erg handig zijn bij de schuldbepaling van aanrijdingen of andere situaties op de weg. In het Verenigd Koninkrijk wordt er momenteel al korting gegeven op de autoverzekering, wanneer men rijdt met een dashcam. In landen als Rusland en Zuid-Korea is het zelfs verplicht om te rijden met een dashcam. In deze landen is veel sprake van verzekeringsfraude, oplichting en corruptie. Zonder de dashcam kan met geen aanspraak maken op de autoverzekering. Hoewel het in deze landen verplicht is, is het in landen als Oostenrijk en Luxemburg ten strengste verboden om met een dashcam te rijden, en dit kan hoge boetes opleveren als men de dashcam wel gebruikt.

Welke dashcam?

In Nederland ondersteunen veel verzekeringsmaatschappijen het gebruik van een dashboard camera in de auto. Het levert hen namelijk ook een behoorlijke kostenbesparing op als veel van hun klanten een dashcam gebruiken. Het oplossen van kwesties wordt een stuk eenvoudiger en bovendien kan voorkomen worden dat onterechte uitkeringen moeten worden betaald de tegenpartij. Maar waar let je nou op wanneer je een Dashcam gaat kopen?

Waar let je op bij aanschaf van een dashcam?

  • 1CH of 2 CH?
  • Opslagcapaciteit
  • LCD scherm
  • Wifi
  • GPS
  • Met of zonder montage

1CH of 2Ch

Dashcams zijn er in 1CH of 2CH, maar wat is het verschil. 1Ch staat voor 1 Channel, en dit zijn de camera’s met één camera. Deze ‘normale’ dashcams worden aan de voorzijde van de ruit gemonteerd en filmen wat de weggebruiker ziet. De 2Ch, oftewel de 2 Channel dashcams hebben 2 camera’s. De tweede camera is vaak kleiner en kan op de achterruit of buitenzijde (als deze waterdicht is) gemonteerd worden. Door een lange kabel is deze verbonden met de voorste camera en wordt zowel voor als de achterzijde gefilmd. Deze is overigens ook handig als achteruitrijd camera.

Opslagcapaciteit

Elke dashcam moet een SD kaart hebben om de beelden op te kunnen slaan die gemaakt worden. De opslagcapaciteit van de dashcams is de maximale capaciteit van de SD kaart die wordt ondersteund, en dit verschilt per model. Er zijn modellen die 32 of 64gb ondersteunen maar er zijn er ook met 128gb. Deze kan ongeveer 16 uur FullHD videobeelden opslaan.

Alle dashcams hebben een ‘loop-recording’ functie, waardoor de oudste fragmenten op de SD kaart worden verwijderd om nieuwe fragmenten op te slaan.

AST heeft met haar kennis een samenstelling gemaakt van de top 3 dashcams

Bekijk top 3 dashcams