Autolampen

Een noodzaak

Autoverlichting is noodzakelijk voor een veilige rit. Als deze niet in orde is dan kan dat voor erg gevaarlijke situaties zorgen op de weg. Zorg ervoor dat je gezien wordt! Naast het veiligheidsaspect van autoverlichting, kan het ook voor de uitstraling van je auto heel goed doen.

Verschillende soorten autolampen

  • Halogeen
  • Xenon
  • LED

Er zijn bij AST drie verschillende soorten autolampen beschikbaar, bekijk ze hieronder:

Halogeen

De meeste auto’s zijn standaard uitgerust met Halogeen verlichting. Deze lichtstraal is gelig van kleur en heeft niet echt een gerichte bundel van licht. Dit soort verlichting is niet al te duur en daarnaast ook gemakkelijk te installeren. De halogene lampen hebben ongeveer een levensduur van zo’n 1000 uur. Een vervanging van een halogeenlamp kost ongeveer een paar tientjes.

Xenon verlichting

Xenon verlichting heeft een betere heldere en strakke lichtbundel en uw lichtopbrengst verdrievoudigd ten opzichte van de halogeen verlichting, je hebt dus altijd goed zicht, waar je ook rijdt. Daarnaast heeft xenon verlichting als voordeel dat de accu veel langer mee gaat dan bij halogeen lampen. Dat heeft te maken met het aantal Watt dat de xenon verlichting uitstraalt, xenon verlichting is namelijk 35 Watt en de normale halogeen lamp straalt 55 Watt uit. Dit wil zeggen dat de xenon lamp 20 Watt minder verbruikt en daardoor langer mee kan.

LED

Led licht heeft als voordeel dat het ontzettend zuinig is als je het vergelijkt met de traditionele halogeen lamp. LED verlichting wordt voornamelijk in hybride auto’s gebruikt. Daarnaast heeft LED verlichting het voordeel dat het weinig plaats inneemt, waardoor het voor ontzettend veel doeleinden gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld ook de LED strips die Audi in haar koplampen gebruikt.

LED verlichting heeft dus enkele voordelen, maar is prijziger dan halogeen of xenon verlichting.