Achteruitrijcamera

Onze achteruitrijcamera's

Een extra paar ogen bij het achteruit rijden zou wel makkelijk zijn, met name bij moeilijke manoeuvres. Dagelijks bevinden truckers, buschauffeurs en campereigenaren zich in deze situaties. Maar ook bij personenauto’s ligt het gevaar bij achteruit rijden op de loer, denk aan spelende kinderen of krappe parkeerplekken of inparkeren. Met een achteruitrijcamera ben je beter bestand tegen alle manoeuvres, omdat je die extra paar ogen hebt. je ziet nu voor wat er achter gebeurt. Achteruitrijcamera’s zijn er in vele soorten, maten en toepassingen. Denk aan de personenauto, de bedrijfsauto of een camper.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een achteruitrijcamera?

  • Nachtzicht
  • Kijkhoek van de cameralens
  • Stof en waterdichtheid
  • Microfoon
  • Beeldspiegeling
  • Plaatsing en behuizing

Nachtzicht

Om ook ’s nachts een goed beeld te hebben moet de camera voorzien zijn van een infrarood LED. Dit is zeker ook belangrijk als er op het voertuig zelf beperkt licht aanwezig is.

Kijkhoek van de cameralens

Hoe groter de kijkhoek van de cameralens, hoe meer u waarneemt. Je denkt dat dat logisch is, maar hier wordt vrijwel bij aanschaf geen rekening mee gehouden. Er zijn camera’s verkrijgbaar met lenshoeken van 90 tot 180 graden. En uit ervaring adviseert AST een minimale lenshoek van 120 graden. Bij een groter voertuig adviseren wij een grotere lenshoek omdat het inschatten van de ideale rijrichting vanuit de bestuurdersstoel dan vaak moeilijker is.

Stof en waterdichtheid

Stof en waterdichtheid wordt met een IP waarde aangegeven tussen 0 en 9. De IP waarde wordt aangegeven met 2 cijfers, waarvan de eerste de stofdichtheid weergeeft, en deze altijd met 6 word aangeduid. De waterdichtheid is belangrijker, dus let goed op het tweede cijfer. Hoe hoger deze is hoe beter de waterdichtheid van de camera.

Microfoon

Wilt u extra alertheid hebben dan is het handig om een microfoon op de camera te hebben. Deze geeft geluid wanneer er nabij de camera objecten komen. Let wel op dat je wel een monitor nodig hebt om deze geluiden door te geven.

Beeldspiegeling

Normaal is het beeld dat je op de monitor ziet gespiegeld. Dit is omdat dit hetzelfde beeld geeft als wanneer je achteruit rijdt en in de spiegel kijkt. Wil je toch graag een ‘normaal’ beeld in plaats van gespiegeld, kies dan voor een SVEN systeem.

Plaatsing en behuizing

Komt de camera op de auto of op de bus of vrachtwagen? Dat is een groot verschil voor zowel de plaatsing als de behuizing, en belangrijk voor het maken van je keuze.
Komt de camera op de auto dan is het belangrijk dat deze niet heel zichtbaar is maar juist mooi weggewerkt. Voor bestelbussen is het mogelijk om de camera weg te werken in het derde remlicht.

Moet de achteruitrijcamera geplaatst worden op een vrachtwagen of shovel dan is de behuizing belangrijk. AST heeft hiervoor speciale camera’s en behuizing in het assortiment.


Vraag ons advies!